Home > Boek Recensies, Recensies > Lymphomia Een verhaal over kanker – Dennis van den Heuvel

Lymphomia Een verhaal over kanker – Dennis van den Heuvel


“Omdat ik de laatste maanden last had van pijn in mijn rug wilde ik toch even langs de dokter… hier begint mijn verhaal over-leven met folliculair lymfoom, ofwel lymfklierkanker.”
Dennis van den Heuvel (1969) beschrijft op gevoelige en soms humoristische wijze zijn confrontatie met lymfklierkanker. Wat begon als van zich afschrijven op zijn weblog, is uiteindelijk een verhaal voor zijn dochter Eva geworden, herkenbaar voor mensen die in hetzelfde nieuwe leven zijn gedwongen.

Wanneer de pijn in zijn linkerzij zich plots ook in zijn rechterzij manifesteert, besluit Dennis in november 2009 naar de huisarts te gaan. Voorheen varieerden de vermoedens over de oorzaak van de pijn in zijn zij van een niersteen tot een gebroken rib. Tijdens het lichamelijk onderzoek voelt de arts een forse verdikking in Dennis zijn buik en besluit direct dat er bloed moet worden afgenomen. De volgende ochtend moet er een buikecho worden gemaakt om alles nader te onderzoeken.’s Middags krijgt Dennis telefonisch bericht. Tijdens de echo die ochtend is er iets gevonden in zijn buik en hij moet zich melden op de spoedpoli van de afdeling interne geneeskunde. Hier begint Dennis zijn rit in de Rollercoaster. Na een aantal onderzoeken wordt de diagnose gesteld: er zit een grote tumor rond zijn aorta. Een tumor die de naam ‘Lymfeklierkanker van het type non-Hodgkin’ draagt. Een vorm van kanker die niet te genezen is, maar altijd in rust aanwezig kan zijn. Een levenslange controle is dan ook noodzakelijk. Dennis vertelt over de verwarring die de diagnose met zich meebrengt en neemt je mee in zijn strijd. In Lymphomia beschrijft hij het proces vanaf diagnose tot aan de uitslag na acht chemokuren en de slopende werking hiervan. Dennis geeft onder andere antwoord op wat er gebeurt in zijn omgeving, zijn werk en gezin en wat kanker met hem doet, fysiek en mentaal.In Lymphomia word je door de schrijver meegenomen in het proces dat hij doormaakt. Denis weet dit op een gevoelige maar toch luchtige wijze te beschrijven. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken die elk een onderdeel zijn in de beleving, behandeling en acceptatie van kanker. Op chronologische wijze worden de verschillende facetten van het ziekteproces van Dennis van den Heuvel beschreven. Als lezer krijg je uitleg wat de verschillende termen betekenen en hoe de dagen in het ziekenhuis eruit zien. Ook wordt op ontroerende wijze geschetst wat er zich afspeelt in zijn gezin. Dennis wisselt de beschrijving van zijn terugblikken en ervaringen af met stukken uit zijn weblog.
Ondanks het zware thema weet de schrijver je aandacht vast te houden. Je krijgt als lezer veel informatie over de ziekte zonder dat het een technisch verhaal wordt. Lymphomia is een boek dat in eerste instantie geschreven is voor Eva, de dochter van Dennis, maar het is toegankelijk voor iedereen die is verbonden met kanker.

Titel: Lymphomia
Auteur
: Dennis van den Heuvel
Omvang
: ca. 185 pag.
Uitvoering
: paperback
ISBN
: 978-90-815858-1-1

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: