Home > Interview > Interview met Alice Hoffman

Interview met Alice Hoffman


Banger Sisters ging op bezoek bij Alice Hoffman, een schrijfster met meer dan vijfentwintig boeken op haar naam waarvan er inmiddels vier verfilmd zijn. Voor haar is het belangrijk dat ook volwassenen de wereld als iets magisch kunnen zien. Alice schenkt haar lezers deze mogelijkheid door steeds een nieuw verhaal te schrijven.

Alice Hoffman heeft al vele boeken uitgegeven in de loop der jaren. Toch is ze weer erg blij met Uitgeverij Orlando die ‘De drie zusjes’ zojuist heeft uitgebracht. Zelfs voor een grote auteur als Alice is dit keer op keer weer spannend. Ook verbaast ze zich nog steeds over de dikte van het boek. De Nederlandse taal is zo verschillend van de Engelse waardoor een roman al snel een stuk dikker wordt.
‘De drie zusjes’ heeft Alice geschreven omdat ze het erg fascinerend vindt om te zien dat hoewel kinderen in hetzelfde gezin opgroeien, ze zo verschillend kunnen zijn. Ze gaan ieder op hun eigen manier om met moeilijke situaties terwijl de verhoudingen onderling steeds kunnen verschuiven. Hoewel Alice dit op realistische wijze beschrijft in haar boek, heeft ze zelf geen dochters of zussen. Dit vindt de schrijfster erg jammer maar op deze manier heeft ze dit toch kunnen ervaren.Hoewel er in het boek ‘De drie zusjes’ een trauma beschreven wordt, zijn de lezers van mening dat dit niet noodzakelijk is in het verhaal. Ook Alice deelt deze mening en vertrouwd ons toe dat dit het idee was van de editor. Deze wilde graag een verklaring waarom de hoofdpersoon dit gedrag laat zien in het boek. Het verhaal wordt niet geschaad door het trauma te beschrijven, maar het had ook prima zonder gekund. Alice is bij de editor weggegaan omdat ze het idee had dat deze niet helemaal begreep wat voor romans zij graag schrijft. Hoewel ze in haar carrière wel boeken geschreven heeft met als thema het overleven van tragische gebeurtenissen zelf, ligt de focus nu meer op hoe men de trauma’s verwerkt.
Deze verandering van thema voor haar boeken is vooral beïnvloed door haar gevecht tegen borstkanker. Alice vertelt dat ze in de periode dat ze kanker had een erg donkere kant van het leven heeft gezien. Wanneer ze schrijft, komt ze op plaatsen in zichzelf die ze normaal emotioneel gezien niet aan zou kunnen. Op deze manier kan Alice alsmede de lezer dit ervaren via de personages in de boeken.’De drie zusjes’ betekende erg veel voor Alice. Het was dan ook erg lastig voor de schrijfster om het verhaal de wijde wereld in te sturen en aan de lezers te geven. Wanneer een boek klaar is zegt Alice haar hoofdpersonen gedag. Na een periode van een jaar – of langer – dat ze met de personages bij wijze van samenleeft, bouwt ze een band met hen op. Het voelt als een kind de wereld in sturen voor Alice. Er zullen lezers zijn die de personages in de armen sluiten maar anderen verachten ze en er is niets meer wat je als schrijfster kunt doen. Met het eerste boek dat Alice schreef was dit het moeilijkst. Ze is een schrijfster geworden maar had in het begin niet de intentie om een boek uit te geven. Het enige waar ze aan dacht was het schrijven zelf. Iemand wordt een schrijver volgens Alice omdat ze graag alleen in een kamertje hun verhalen opschrijven. Dus niet meteen om het de hele wereld te laten zien. Wel wordt het makkelijker naarmate er meer boeken volgen, maar het blijft een soort van afscheid nemen.
Alice haar favoriete zelfgeschreven boek zal dan ook altijd de laatste die ze los heeft moeten laten of degene die ze momenteel schrijft. Dit door haar grote betrokkenheid bij de personages in de periode tijdens het schrijven.Tegenwoordig ziet Alice het publiceren van haar verhalen juist als iets geweldigs. Ze ziet het als iets interactiefs, ze geeft de door haar geschetste wereld aan de lezers. Zelf heeft Alice ook die ervaring met het lezen van boeken. Je maakt het eigen nadat het verhaal eerst van de schrijver is geweest. Als schrijver heb je jouw gevoel en gedachten in het schrijven van het boek gestopt. Nu doen de lezers hetzelfde met hun eigen emoties en gedachten; zij maken er ook weer een eigen wereld van. Volgens Alice vervullen lezen en schrijven dezelfde behoefte. Het is een manier om even te ontsnappen aan de wereld van alledag.Vier van Alice Hoffman haar romans zijn verfilmd. De meest bekende hiervan is Practical magic. Als scenarist wist Alice uit ervaring dat wanneer je boek verkocht is, je geen controle meer hebt over wat de filmmakers ermee gaan doen. Toch zorgde dit voor gemengde gevoelens toen zij een boek verkocht om er een film van te maken. Ze had graag zelf de scenarist geweest maar tegelijkertijd vond ze het ook te lastig om haar boek ‘Practical magic’ uit elkaar te halen om er een filmscript van te maken. Over de film Practical magic heeft Alice een duidelijke mening: “Het is een geweldige film, maar ik denk dat het beter had gekund. Dit omdat in de film het einde als minder ernstig en serieus werd weggezet. De actrices waren geweldig en brachten de film echt tot leven.” Alice is tijdens de opname op de filmset geweest. De buitenkant van het huis in ‘Practical magic’ is op een eiland opgenomen maar de binnenkant op een Hollywood set. Tijdens haar bezoek kon zij zichzelf het best identificeren met de set designer. Een romanschrijver en een set designer doen beide in de startfase hetzelfde. Ze gaan opzoek naar de juiste plaatjes en de juiste sfeer voor het verhaal. Belangrijk in een boek, maar ook in een film, is dat de wereld goed gecreëerd moet worden. Alleen op die manier komen de personages tot leven.

Dat een film nooit geheel zoals het boek zal zijn is duidelijk. Zo ook bij de verfilming van ‘The River King’. Voor deze film heeft Alice zelf de regisseur benaderd. Hoewel ze de film leuk vindt, is hij anders dan ze van tevoren bedacht had. Het is zelfs zo dat nadat ze de set bezocht had de regisseur haar onderweg naar het vliegveld aansprak en zei: “Oh ik vergat je te vertellen dat we het einde hebben veranderd.” Alice was hierop wel heel erg verbaast, met name omdat nu het hele thema van het verhaal werd gewijzigd. Naar de reden van de verandering kan de schrijfster alleen maar raden. Ze vermoedt dat het te maken heeft dat de regisseur het einde nog verrassender wilde maken. Alice heeft zich op dat moment voorgenomen om emotioneel meer afstand te nemen van de films. Een anekdote over deze film is dat deze halverwege de opnames geen budget meer had om door te gaan. De Britse filmmakers gingen in staking waarop de regisseur alles heeft meegenomen naar Canada. In Canada hebben filmmakers de film afgemaakt en de cast bleef zonder daar geld voor te ontvangen.

Aan inspiratie heeft Alice Hoffman geen gebrek. Ondanks dat ze al meer dan vijfentwintig boeken geschreven heeft, voelt de schrijfster dat er eindeloos verhalen te vertellen zijn en komen ze zomaar ineens in haar op. In haar ogen heeft alles een verhaal en is het meer een kwestie van kiezen met welk verhaal ze lange tijd door zal brengen. Er zijn veel inspirerende dingen voor Alice: soms is het reizen, een bepaalde plaats of iets wat ze leest. Ze verzamelt al deze dingen die zichzelf vervolgens vormen in weer een nieuw boek.
Dit is ook de reden dat Alice de fictie schrijft. Natuurlijk zijn er dingen tussen de regels te lezen die over Alice zelf gaan, maar geen enkel verhaal is autobiografisch. Je ziet vaak dat autobiografische auteurs een of twee boeken uitgeven en vervolgens niets meer van ze verneemt. Ze hebben hun schitterende verhaal verteld maar dan houdt het op. Alice wil graag in haar verhalen even vluchten van haar eigen leven. Dit is te merken aan het feit dat ze behalve het proces en de research het daadwerkelijk schrijven van het boek niet kan herinneren. Ze leeft dan totaal in haar eigen wereld. Alice beschrijft dit als een soort van droomwereld, ze is dan volledig in haar onderbewuste. Ze laat de controle los en staat compleet open voor alles wat er binnenkomt. Je ziet ook wel dat er schrijvers zijn die dit proberen te bereiken doormiddel van drank of drugs. Alice kan dit zonder middelen en sluit zich op in haar schrijfkamer. Nadat het hele verhaal is binnengevallen begint het proces van schrappen en herschrijven maar eerst moet het originele complete verhaal eruit.

Een writersblock overkomt iedereen, ook Alice Hoffman. Ze vertelt dat de meest lastige in haar carrière viel na 9/11. Alice werd overvallen door het gevoel dat niets echt nut had. Ze voelde zich depressief en was ervan overtuigd dat schrijven een nutteloos tijdverdrijf was. Alles zou toch alleen maar in elkaar storten, dus waarom er aan beginnen? Ineens herinnerde de schrijfster zich een boek dat zij in haar jeugd gelezen had. Ze is ervan overtuigd dat de dingen die je in je kindertijd leest ook echt bij je blijven. Alice pakte terug op het boek van Ray Bradbury ‘Fahrenheit 451’. Dit boek gaat over een maatschappij waar boeken als een bedreiging gezien werden. Door de regering werden deze massaal vernietigd. Er waren mensen in dat verhaal die bereid waren te sterven om de boeken te kunnen behouden. Om de verhalen te kunnen bewaren werden deze mensen dé boeken zodat ze niet zouden vergaan. Dit boek herinnerde Alice aan hoe belangrijk het schrijven is en ze besloot haar pen weer op te pakken.

Alice leest zelf liever geen romans. Dit om te voorkomen dat andermans stem of ritme zich in haar nestelt. Als ze een boek leest is het non- fictie en boeken die alles te maken hebben met research voor het boek dat ze op dat moment schrijft. Ook heeft ze een favoriet boek ‘Wuthering heights’. Volgens Alice is dit een verhaal dat elke keer dat je het leest anders is; in elke fase van je leven beschrijft het boek een ander verhaal. Ze beschrijft het als: “de grootste psychologische roman ooit geschreven door een jonge vrouw met weinig levenservaring”. Waar de kracht van het verhaal zit, kan Alice ons niet met zekerheid vertellen. Misschien de manier waarop de auteur een psychologische omgeving met het personage Heathcliff creëert waardoor je als lezer zijnde in staat bent om hem te vergeven voor bijna alles. Afhankelijk van je leeftijdsfase geef je Heathcliff steeds een ander karakter. Wanneer je jong bent is het een romantische held, als je wat ouder bent geef je hem de stempel maniak. Alice gelooft dat hij het meest ingewikkeld karakter is dat er in de fictie ooit bestaan heeft. Hoe ingewikkelder des te interessanter, drukt Alice ons op het hart.

Voor wie een aantal romans van Alice Hoffman heeft gelezen klinkt het niet vreemd dat de schrijfster magie en sprookjes geweldig vindt. Dit geldt ook voor dingen als paranormale gaven. Ze vertelt dat dit alles misschien wel de natuurlijkste manier van verhalen vertellen en schrijven is. Als kind heeft ze veel sprookjes en volksvertellingen gelezen. Met deze manier van schrijven kun je dieper de waarheid induiken. Het haalt je uit het denken en laat je hart spreken. De magie in verhalen raakt je in het gevoel. Het realistische schrijven doet Alice niet veel. Het zijn volgens haar bewasemde spiegels die de waarheid maar voor een deel zichtbaar maken.

Iemand vertelde Alice ooit: “De schrijver is niet de persoon die je ontmoet, maar de persoon die je leest.” De schrijver en de persoon zijn verschillend. Wanneer Alice aan het schrijven is neemt haar onderbewuste haar mee naar plaatsen die zij nog nooit zag. Ze wordt meegenomen naar een wereld diep in zichzelf waar ze in het dagelijks leven nooit zal komen. Haar laatste roman bijvoorbeeld, voelt voor Alice als autobiografisch, terwijl dit totaal niets met haar eigen leven van doen heeft. Als je de schrijfster Alice Hoffman wilt leren kennen, lees dan haar boeken.

Recensent Astrid van der Helm had afzonderlijk een interview met Alice Hoffman voor Magic Tales. Klik >hier< om het interview te lezen.
Voor de boekrecensie klik >Hier<

  1. Nog geen reacties.
  1. 15 juli 2011 om 6:53 pm
  2. 25 oktober 2011 om 7:45 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: