Home > Interview > Interview Laura Tietjens

Interview Laura Tietjens

Auteur Laura Tietjens

Het boek ‘Hoezo Lastige Puber’ liet een indruk achter bij de redactie van Banger Sisters. Ook kom je op dit moment op internet veelvuldig promotie tegen van het ‘Hoezo Lastige Puber Festival’ op 11 september 2011.

We zijn dan ook erg benieuwd naar het gezicht achter dit hartverwarmende en leerzame boek. Voor jullie hebben wij dan ook wat vragen gesteld aan de schrijfster Laura Tietjens.

Hoe zou jij Laura omschrijven als zij een vriendin van jou was?

Deze ga ik niet beantwoorden. Ron zegt: als een lieve, warme, openminded vrouw met een sterke eigen wil

Met welke reden heb jij het boek ‘Hoezo Lastige Puber?!’ geschreven?
Ik heb zelf een kind van inmiddels 16. Mensen reageren soms verbaasd op hoe ik de dingen met hem doe. Ik dacht dat mijn aanpak vanzelfsprekend is, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik ben wel heel tevreden over het contact met mijn kind, want dat vind ik optimaal. Ik geniet enorm van zijn puberteit. Dat wil ik wel met andere ouders delen, evenals de methodes die voor ons werken.

Wat onderscheidt ‘Hoezo Lastige Puber?!’ van de andere boeken over het opvoeden van kinderen en dan met name pubers?
Pubers hebben meegeschreven aan het boek door me heel open hun verhalen en meningen te geven. Dat maakt dat het boek niet over de hoofden van pubers gaat, zoals met opvoedingsboeken zo vaak het geval is, maar mede vanuit de pubers is geschreven. Precies volgens de basisgedachte achter het boek, dat het vruchtbaar is om het gesprek met ze aan te gaan.

Je bent zelf een ervaringsdeskundige, want je bent immers zelf een moeder van een puber. Wat is verder jouw achtergrond en heb je deze in kunnen zetten tijdens het schrijven van dit boek?
Mijn leven met al zijn ups en downs heeft me gemaakt tot wat ik ben. Ik beleef alles redelijk bewust, ik heb de neiging om over dingen na te denken en stel vaak de vraag ‘waarom?’ De kennis die daaruit voortkomt gebruik ik voor alle aspecten van mijn leven, dus ook bij het schrijven van dit boek.
Voor details verwijs ik je naar www.magicoflife.nl/overons

Kun je iets vertellen over het proces tijdens het schrijven? Zo citeer jij in je boek zowel pubers en ouders. Hoe verwerkte jij deze input in het boek?
Mijn belangrijkste boodschap in het boek is: ‘laten we meer en beter naar onze kinderen luisteren. Daarna kunnen we tot onderhandelen en samenwerking komen.’ Om dit ook voor het boek waar te maken, ben ik dat zelf ook nog meer gaan doen. Ik reisde het hele land door om naar allerlei jongeren te luisteren, van alle leeftijden tussen 13 en 20, van verschillende gezindten en komaf. Ze hebben voor een groot deel het verloop en de inhoud van mijn boek bepaald. Ze droegen belangrijke items aan en onmisbare adviezen aan ouders.
Ik heb meer dan 60 mensen intensief geïnterviewd. Van de verhalen van een aantal jongeren heb ik samenvattingen gemaakt, die verspreid door het boek heen staan. Eén hoofdstuk bestaat uit de opvoedingsadviezen voor ouders, die ik de jongeren heb gevraagd te geven. De onderwerpen die in de gesprekken ter sprake kwamen gebruikte ik als leidraad bij het schrijven.

Welk citaat of quote in jouw boek is een favoriet van jou? En waarom juist dit stuk?
Wat ik ga vergeten is wat ik zelf heb geschreven. Wat ik nooit vergeten zal zijn de bijdragen van de jongeren. Die zijn zo indrukwekkend. De quote die bij mij een brandend spoor achterliet is: ‘Liefde, dat is dat ze je omhelzen en zeggen: ‘Ik hou van je.’ Bij mij is dat nooit gedaan.’
Die zin lijkt me de essentie van opvoeden en van het hele leven trouwens. Je kunt in het boek lezen wat de achtergrond is van deze uitspraak, wat voor leven dit meisje als puber heeft. De rillingen gaan je over de rug.

In het boek stel je open communicatie als één van de belangrijke zaken in de relatie tussen ouders en pubers. Waarom is dit zo belangrijk?
Wat ik merk bij andere ouders, is dat ze vaak vast zitten in hun eigen meningen en oordelen en niet goed luisteren naar wat hun kind te vertellen heeft. Het resultaat kan zijn: verwijdering, afkeuring, leugens, het teloor gaan van vertrouwen en controle.
Als je meteen met je ‘beter-weten’ klaar staat, durft je kind niet open meer aan je te vertellen waar het mee bezig is. Dit is niet anders bij ons; ook wij zelf houden onze mond, als we weten dat de verwachte reactie niet prettig is. Een open communicatie zonder veroordelingen leidt tot verbinding, respect, samen overleggen en oplossingen die voor beide partijen kunnen werken.

En dan is daar ineens een festival of was dit idee al aanwezig bij het schrijven van het boek? Hoe komt zoiets tot stand? Wat is het belang van dit festival?
Het ontstond tijdens het schrijven, omdat ik zoveel enthousiaste, gepassioneerde kunstenaars in de dop tegen kwam. Ze hebben zo’n sterke drive om nieuwe dingen in onze wereld neer te zetten, dat ik dacht: daar kunnen wij ouwe lui een puntje aan zuigen. Wat een frisse kracht, als tegenstelling tot het gangbare beeld dat de puber lui en tegendraads zou zijn. Dat laat ik graag aan volwassenen zien. Het zal het respect, de betrokkenheid en daarmee de communicatie tussen beide groepen verbeteren.

Kun je ons iets vertellen over wat er die dag te beleven is en waarom wij allemaal langs moeten komen?
Er staan 60 jonge artiesten op de 2 podia, met o.a. pop, poëzie, film, foto’s, rap, theater, van verbazende kwaliteit. Daarnaast hebben we over de communicatie tussen jongeren en volwassenen een paar grappige en heel boeiende activiteiten. Ook het publiek kan zijn mening laten horen.

Wat kunnen wij in de toekomst nog meer van je verwachten?
Nog meer boeken over groepen die een kwetsbare positie hebben in de maatschappij. ‘Nog meer Hoezo Lastige Puber?!’ – festivals, want nu al wordt er elders in het land om een vervolg gevraagd. En nog meer coaching en begeleiding die ik al geef vanuit www.magicoflife.nl

Tenslotte, wij hebben lezers van alle leeftijden. Wat wil jij hen meegeven?
Wees positief en respectvol naar elkaar. Van jong tot oud, kind en bejaarde, iedereen bloeit daarvan.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: