Home > Boek Recensies, Recensies > Hoezo Lastige Puber?! – Laura Tietjens

Hoezo Lastige Puber?! – Laura Tietjens

Hoezo Lastige Puber?!

“M’n moeder vindt het maar lastig, drie pubers in huis… alsof jij lekker makkelijk bent joh!”, ” Ik vraag me af of er expres lelijke kinderen op de kaft van mijn schoolboek staan om de leerling zichzelf mooier te laten voelen. #dasgelukt”, “Ga je echt koken mam? Weet jij überhaupt wel hoe je gehakt moet rullen?”, “Ik hoef niet hard te leren. Ik moet gewoon beter leren gokken.”

“Ik mag hier ook niks, be-la-che-lijk!”


Pubers, wat een lastige mensensoort, verzucht menig volwassene of zusje of broertje. Ze luisteren niet, zijn brutaal, maken lawaai. Ze doen hun huiswerk niet, maken bushokjes kapot en zeggen de hele dag door kut. En ze hebben een onderontwikkeld brein, maar wat heb je aan die wetenschap als jij voor de zoveelste keer struikelt over de troep die ze maar niet opruimen?

Als ouder zit je soms met de handen in het haar. Er is zoveel om bang voor te zijn: drugs, loverboys, slechte cijfers en de leerplichtambtenaar, om er ’s een paar te noemen. De neiging om de controle op te voeren of ten einde raad je kop in het zand te steken is begrijpelijk, maar niet echt handig. Met het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen en een flinke dosis vertrouwen kom je veel verder. Maar hoe vertrouw je een kind dat denkt groter te zijn dan het is en dat flappert van de hormonen?

In dit boek lees je hoe je het contact met je kind verbetert, grip (terug)krijgt op jullie relatie “maar op een nieuwe manier “, en hoe je samen het huishouden kunt doen zonder ruzie. In hartverwarmende interviews geven enkele pubers een aangrijpende inkijk in hun wereld. Als extraatje geven ze je ook nog handige en humoristische adviezen. Want wie kent nou beter de gebruiksaanwijzing van die lastige puber dan zijzelf?
Laura Tietjens is coach bij Magic of Life, waar ze gezinnen begeleidt die de controle kwijt zijn. Ze is alleenstaand moeder van een 15-jarige zoon en blogt over opvoeding en kinderen.

Fragment;
“Hoe kun je zorgen voor een fijn contact met je kind? Dit boek biedt een schat aan sleutels. Eén geheim zal ik nu al prijsgeven: wil je dat je kind naar je luistert, ga dan eerst luisteren naar hem. Om de waarde hiervan te toetsen, reisde ik het land en de verschillende lagen van de samenleving af. Tientallen pubers gaven me hun vertrouwen en deden hun verhaal. Indringend, grappig of ontstellend, maar allemaal hartverwarmend. Zonder uitzondering wonnen ze mijn liefde, deze wijze, authentieke, prachtige mensen. Ze illustreerde hoe bepalend de context is waarin een mens opgroeit, de religieuze, de culturele en de gezinssituatie. Zo vertelde Katja over haar vlucht uit de gemeenschap van Jehova’s Getuigen, Freek wat hij van zijn ouders nodig had om op te kunnen staan uit een jarenlange depressie en Bas wat hij leert in de drugsscene.
Maar ook kwamen de dagelijkse dingen aan de orde. Arjan legt uit waarom jongeren de ene leraar wel respecteren en de andere niet, Josephine benoemde het verschil tussen jongens en meisjes en Tjalle beschreef de verwarring die de storm van hormonen teweegbrengt. Aan allen vroeg ik om opvoedingsadviezen. Die zijn om van te smullen, ze vormen de kers op de taart.”

Wie is toch die puber en waarom doet hij zo? Dat is de grote vraag waar ouders zich geen raad mee weten. Maar hoe kunnen ze ook, als deze puber zelf ook niet weet wie hij nu is of moet gaan worden. Het boek ‘Hoezo Lastige Puber’ neemt je mee in de levenslijn, de ontwikkeling van je kind. De veranderingen in het tijdsbeeld waar jij en je puber mee om moeten leren gaan. Om tenslotte uitgebreid te kijken naar wat kunnen we nu doen met deze ‘lastige’ mensen soort.In het boek stelt Laura Tietjens communicatie centraal en gaat hier in de verschillende hoofdstukken concreet op in. In welke situatie je wat kunt verwachten van de puber maar ook van jezelf. Naast het recept voor open communicatie komen ook de angsten van ouders aan bod. Tips en adviezen over loverboys, drank en drugs, maar ook zelfstandigheid en huishouden.

Elk nieuw hoofdstuk wordt gestart met een interview. Een openhartig verhaal van een puber in deze tijd. Die puber kreeg een luisterend oor van Laura en moet je eens zien wat hij dan ineens te vertellen heeft.’Hoezo Lastige Puber’ is een vermakelijk boek waar je als lezer veel lering uit kunt trekken. Doordat Laura veel ouders en pubers aan het woord laat wordt er een helder beeld geschept hoe de pubertijd er heden ten dagen uit ziet. Daar zit de grote kracht van dit boek.
Zelfs wanneer je al menig boeken over ontwikkeling en opvoeding van kinderen hebt gelezen, is dit boek toch uniek in zijn soort. Helder taal gebruik, strakke opbouw en duidelijke voorbeelden maken dat het leest als een trein. Tijdens het lezen bedenk je je als lezer nogal eens “Dat ik daar nooit aan gedacht heb, natuurlijk! Zo simpel kan het zijn.”
Een persoonlijke noot als Pedagoog zijnde, zeg ik; neem het boek eens op in het pedagogisch onderwijs. Het is een eye- opener voor degene onder ons die met deze ‘Lastige’, maar oh zo mooie doelgroep mogen werken.Meer informatie? Neem dan een kijkje op:  www.hoezolastigepuber.nl

Titel: Hoezo Lastige Puber?!
Auteur: Laura Tietjens
Omvang: 287 pagina’s
Uitgeverij: Scriptum

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: