Home > Boek Recensies, Recensies > De woorden van Babel – Andreu Carranza

De woorden van Babel – Andreu Carranza

Barcelona 2009. Pol Ablión, een succesvol en geroemd auteur, heeft een mysterieuze brief van zijn onlangs overleden oom ontvangen. Hij moet de oude drukpers Babel vinden die vroeger bij hen op zolder stond om zo meer te weten te komen over zijn verleden, over zijn vroegste jeugd, waar hij zich niets van kan herinneren.
Als getraumatiseerde jongen van zeven met een fotografisch geheugen werd Pol na de dood van zijn ouders door zijn oom en tante in huis genomen. Aan de hand van de letterkast en het verhaal van zijn oom over de drukpers groeide zijn liefde voor woorden, verhalen en boeken.
Wat hij als kind niet begreep van de burgeroorlog, wordt hem langzaam duidelijk als hij erachter komt hoe belangrijk de oude pers was onder de dictatuur en de censuur van Franco. Ook ontdekt hij welk duister verleden zijn oom had. Dan ontdekt hij misschien wel het belangrijkste en schokkendste van alles: wie zijn ouders waren…

Wanneer Pol de laatste wilsbeschikking van zijn oom Luis ontvangt staat er in Ps. dat Pol uitgeefster Anna Britges in vertrouwen moet nemen op zoek naar zijn verleden. Verder zwijgt oom Luis in zijn brief over wie zijn ouders ware. Zijn oom en tante deden ook al jaren niet anders. Lang heeft Pol de vraag laten rusten, maar door deze brief komt het verlangen om te weten wie zijn ouders waren in al zijn hevigheid terug. Hij vraagt Anna het hem te vertellen maar hij krijgt een teleurstellend antwoord. Het enige wat Anna zegt is: “Ga schrijven, Pol… schrijf al je herinneringen op…”
Pol gaat naar huis en trekt zich terug in zijn werkkamer waar hij zijn jeugd op papier zet vanaf het moment dat hij zich kan herinneren.

In oktober 1961 namen oom Luis en tante Magdalena hem in huis. Ze woonden in een klein dorpje aan de oever van de rivier de Ebron in de provincie Tarragona. Pol kon niet praten en was een angstige kleine jongen dat niet de straat op durfde en bang was voor kleine ruimten. Pol had zijn spraak verloren zonder doof of stom te zijn.
Na een periode van wennen, leerde zijn oom hem praten met behulp van de letters uit de letterkast en de indrukwekkende drukpers Babel die niet in de drukkerij staat, maar boven op zolder. Pol ontwikkelde zich snel en verslond de boeken die hij van zijn oom te lezen kreeg. Boeken met een paarse kaft, drukproeven volgens zijn oom Luis. Nadat de meester van Pol bij de drukkerij van oom langs is geweest, mag Pol de boeken niet meer buitenshuis nemen. Later wordt duidelijk dat de boeken verboden zijn.
Pol doet het goed op school en maakt vrienden. Zijn beste vriend Kikker komt voor hem op en vraagt hem lid te worden van het Tiende. In het Tiende hebben de kinderen nadat zij de toelating hebben doorstaan een nieuwe naam gekregen. De nieuwe naam voor Pol is Mississippi, naar de rivier in de boeken van Tom Sawyer en de avonturen van Huckleberry Finn. Dit was een van de vele boeken die Pol meenam naar de hut van het Tiende, om met de andere te lezen.
Boeken spelen een grote rol in het leven van Pol. Met namen in zijn adolescentie vindt hij daarin herkenning en identificeert zich met de verschillende hoofdpersonen. Zijn jeugd lijkt onbezonnen en gelukkig tot die zomer waarin hij de waarheid spreekt en het zwijgen doorbreekt.

De woorden van Babel is een historisch verhaal over de tijd waarin drukkers, uitgeverijen en schrijvers het moeilijk hadden de censuur te overleven. Het is tegelijkertijd een verhaal over opgroeien in een dorp waar angst de boventoon voert, maar iedereen doet alsof die angst niet bestaat.
De schrijfstijl van Andreu Carranza is zeer beschrijvend. Het landschap van het dorp en de omgeving worden zo beelden omschreven, dat je als lezer moeiteloos de geuren en kleuren kunt voorstellen.
In het boek worden de klassiekers in de literatuur gebruikt om de emoties en gevoelens van de jonge Pol vorm te geven. Een mooie keuze van de schrijver om deze zo te gebruiken en het is voor de boekenliefhebber alleen hierom al een ‘must read’. Een bijna romantische weergave van het belang van het geschreven of liever gezegd gedrukte woord.

De woorden van Babel, Andreu Carranza
A.W. Bruna Uitgevers
Paperback met flappen, ca. 272 pagina’s
ISBN: 978 90 229 9762 8 | ISBN e-book 978 90 449 6320 5
Prijs: €19,95 | Prijs e-book: €15,95

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: