Home > Boek Recensies, Recensies > De man van Manhattan – Danielle Hermans

De man van Manhattan – Danielle Hermans


Al jaren is de Amerikaanse historicus Donald Christie bezig met zijn levenswerk: het ontcijferen van twaalfduizend zeventiende-eeuwse documenten. Dit unieke archief bevat materiaal dat de ontdekking en kolonialisatie van Manhattan door de Hollanders beschrijft. Als Donald Christie tijdelijk in Nederland verblijft, krijgt journaliste Kes van Buren de opdracht een artikel over hem te schrijven. Het contact verloopt de eerste dagen moeizaam, maar langzamerhand raakt Kes steeds meer gefascineerd door het project waar Donald aan werkt. Dan verongelukt hij.


Kes raakt ervan overtuigd dat iemand hem wilde tegenhouden. Tijdens haar onderzoek stuit ze op een verborgen deel van de geschiedenis van Manhattan dat te maken heeft met Peter Stuyvesant, de man die de Nederlandse kolonie met harde hand bestuurde. Als die informatie in verkeerde handen valt, kan dit een machtsstrijd tussen Nederland en Amerika teweegbrengen die zijn weerga niet kent. En Kes is niet de enige die dit weet.De ambitieuze journaliste Kes krijgt na een grote fout nog een laatste kans van haar chef. Ze krijgt de opdracht een artikel te schrijven over Donald Christie, die in Nederland is voor zijn boek presentatie. Dit boek is het eerste van zeven delen en wordt uitgegeven ter ere van het Hudson-jaar. Het is vier eeuwen geleden dat Henry Hudson in opdracht van de Nederlanders voet aan wal zette op Manhattan. Dit jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom deze man. Donald is al dertig jaar lang bezig met het ontcijferen van documenten uit het archief, Project Nieuw-Amsterdam. In dit archief spelen de WIC (West Indische Compagnie) en Peter Stuyvesant een hoofdrol bij het ontstaan van Manhattan.Kes vindt dit een vreselijk saaie klus, ze kan er niet mee scoren en vindt de geschiedenis niet boeiend. De journaliste is zich er niet van bewust dat anderen een vermoeden hebben dat de Amerikaan Donald een belangrijk manuscript in zijn bezit heeft.
Passie, geld en macht zijn de verschillende drijfveren om het manuscript in handen te krijgen, waarbij Donald het met de dood moet bekopen. De projectontwikkelaar Cruise en de mislukte belegger van Hoorn, die zegt nageslacht te zijn van Stuivesant, maar ook de regering lijken motieven hiervoor te hebben. Maar wie van deze personen heeft voldoende lef om er daadwerkelijk een moord voor te plegen?

Daniëlle Hermans heeft met het boek ‘De man van Manhattan’ een goed ‘whodunit’ verhaal geschreven waarin je de laatste hoofdstukken met grote vaart leest. De historische feiten vergen de concentratie van de lezer, maar dit wordt goed afgewisseld met aansprekende personages in het verhaal. Als je de introductie voorbij bent, wordt het als lezer lastig om het boek weg te leggen en wil je weten hoe de zaak in elkaar steekt
‘De man van Manhattan’ is een goed op gebouwd verhaal, waarin fictie en waarheid moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Is Manhattan dat misschien toch nog altijd een stukje van Nederland?

Titel: De man van Manhatan
Auteur: Daniëlle Hermans
Omvang: ca. 304 pag.
Prijs: € 17,95
isbn: 9789022997192

De trailer van De man van Manhattan vind je >Hier<

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: