Home > Boek Recensies, Recensies > Kleine moment van groot geluk – Lisa Napoli

Kleine moment van groot geluk – Lisa Napoli


Lisa Napoli twijfelt of ze alles wel goed heeft aangepakt in haar leven. Ze is bijna veertig, heeft geen indrukwekkende carrière opgebouwd, haar grote liefde niet ontmoet en geen kinderen gekregen. Als ze uitgenodigd wordt om af te reizen naar het mysterieuze koninkrijk Bhutan om een opstartend radiostation te helpen, grijpt ze deze kans met beide handen aan. Het wordt een reis die haar kijk op het leven zal veranderen.


Ook al is Bhutan een van de armste landen op aarde, de inwoners kijken niet naar het Bruto Nationaal Product, maar naar het Bruto Nationaal Geluk. In dit koninkrijk, dat onderhevig is aan grote verandering, merkt Lisa Napoli dat haar kijk op het leven ook verandert: het grote geluk hoeft niet gezocht te worden in een gelukkig huwelijk of glansrijke carrière, het zit hem juist in de kleine momenten van elke dag.

Op een feestje van een goede vriend ontmoet Lisa Sebastiaan. In deze vluchtige ontmoeting vertelt Sebastiaan over het koninkrijk Bhutan waar hij gids is geweest. Ondanks de het korte gesprek is Lisa nieuwsgierig geworden en gaat op zoek naar informatie over dit kleine land. Bhutan, dat ook wel de gelukkigste plek op aarde wordt genoemd, is een land waar de tv pas sinds enkele jaren is toegelaten. Een koninkrijk dat afgesloten is van de rest van de wereld. Alleen een rijke toerist die de belasting van tweehonderd dollar per dag kan betalen mag er een korte vakantie vieren. De andere manier om Bhutan binnen te komen heeft alles te maken met de juiste connecties om een visum te bemachtigen. Tot aan 1984 had dit land niet eens een luchthaven maar langzaam begint Bhutan uit zijn isolement te komen. Totaal onverwacht ontvangt Lisa een e-mail met de vraag of ze het leuk zou vinden om bij een beginnende radiozender in Bhutan te komen werken. Zonder nadenken antwoordt Lisa met ja! Lisa die worstelt met haar midlifecrisis vertrekt naar Azië. Is een avontuur in een exotisch buitenland dan precies wat ze nodig heeft om uit de malaise te komen?
Als alle papieren in orde zijn reist Lisa af naar Bhutan waar ze als vrijwilliger gaat werken bij Kuzoo fm, een radiostation dat is opgericht door de kroonprins voor de Bhutanese jeugd. Alles staat nog in de kinderschoenen en is niet te vergelijken met welk radiostation dan ook in het Westen. Beter gezegd, heel Bhutan is niet te vergelijken met een ander land in de wereld. Dat het koninkrijk aan het begin staat van grote veranderingen nu het minder geïsoleerd is, is voor Lisa langzaam merkbaar in de tijd die zij doorbrengt in Bhutan.

Op chronologische wijze vertelt Lisa Napoli haar avontuur in het koninkrijk Bhutan. Ze schildert in woorden Bhutan als een sprookjesachtige plaats. Je realiseert je met stijgende verbazing dat dit koninkrijk nog echt bestaat en het doet je stilstaan bij de dingen die wij als normaal beschouwen. De schrijfster krijgt het voor elkaar om je tijdens het lezen van ‘Kleine momenten van groot geluk’ te laten kijken naar hoe je zelf in het leven staat. Wat neem jij voor gewoon aan? Een boek van tegenstellingen, twee totaal verschillende werelden die elkaar leren kennen en vooral elkaar doen verbazen. Bhutan, het land dat het hart van Lisa Napoli heeft gestolen, waar de mensen en de cultuur zo anders zijn dan hier in het rijke Westen. Laat het blijven bestaan zonder dat het Bruto Nationaal Geluk wordt bedreigd door de vooruitgang in het land.

Over de schrijfster
Lisa Napoli opgegroeid in New York, is journaliste en werkte onder andere voor CNN en The New York Times. Lisa was betrokken bij het opstarten van Kuzoo FM 90, de eerste radiozender van Bhutan. Lisa Napoli woont op dit moment in Los Angeles.

Uitgeverij: Lev.
Omvang: ca. 245 pag.
Uitvoering: paperback met flappen
ISBN: 978 90 229 9537 2

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: