Home > Boek Recensies, Recensies > De drie zusjes – Alice Hoffman

De drie zusjes – Alice Hoffman


Elv, Meg en Claire wonen met hun moeder in een groot, oud huis op Long Island, vlakbij New York. Annie wil haar dochters beschermen tegen alle nare dingen in het leven, maar ze weet niet dat met Elv, haar oudste, ‘het ergste al was gebeurd’ in de zomer van haar elfde verjaardag.

Hoewel het gezin in eerste instantie uit elkaar lijkt te vallen is De drie zusjes uiteindelijk het verhaal van een familie die overleeft – door elkaar los te laten, opnieuw naar elkaar toe te groeien en nieuwe manieren van aansluiting te vinden. Het vertellen van verhalen en de verbeeldingskracht spelen hierbij een opmerkelijke rol. Wat doet een moeder als een van haar kinderen het verkeerde pad op gaat? Hoe redt ze een dochter zonder de anderen op te offeren? Hoe hecht kan de band tussen zussen zijn? Hoe diep kan liefde gaan, en hoe ver kan het je voeren? Dat zijn vragen die deze roman stelt.

De drie zusjes, Elv, Meg en Claire, lijken onafscheidelijk na de scheiding van hun ouders. Uiterlijk verschillen ze niet veel van elkaar en spreken een onderlinge taal, Arnisch. Deze taal is afkomstig uit de wereld Arnelle, een wereld die niet bestaat maar verzonnen is door Elv, de oudste van de zusjes. In Arnelle is alles zoals het moet zijn, de zusjes zijn daar veilig totdat Elv deze wereld verandert in een lugubere plaats. De zussen groeien uit elkaar en hun verschillen worden meer en meer benadrukt. Elv verdwaalt in de wereld van drugs. Meg, de middelste, zit altijd met haar neus in de boeken en gooit zich vol overgave op haar studie. Claire, de gevoeligste, zoekt de nabijheid van Meg nu Elv zo onbereikbaar is. Moeder Annie verliest de grip op haar dochters en weet niet meer wat te doen om het gezin te redden.

De drie zusjes is een boek waarin op een prachtige manier het proces beschreven wordt waaraan een gezin ten onder lijkt te gaan. Dit alles komt door een trauma die één van de zusjes heeft opgelopen, waardoor zij zich verwijdert van ieder die haar lief is. De oorzaak is dat zij zelf slachtoffer is geworden van een situatie om haar zusje te redden. Maar jaren later voelt de geredde zus zich nog steeds schuldig. De wetenschap dat haar zus zich voor haar heeft opgeofferd, en zij niets gedaan heeft om haar te redden, is een zware last. Door schaamte en schuld vertellen de zusjes hun moeder niet wat er die fatale dag is gebeurd. Het was de dag dat Claire onder het stopbord heeft gewacht. De dag dat Elv verstrikt raakte in haar eigen denkbeeldige wereld. En tevens de dag dat Meg haar zussen niet meer begreep. Op deze dag veranderde het leven van de zusjes Story op ingrijpende wijze.

Het boek trekt je mee in het leven van de zusjes, zodat je als lezer deze dag ook vervloekt. Je voelt de hoop van Annie en tegelijkertijd het verstikkende gevoel dat overheerst in het gezin. Soms wil je zelfs schreeuwen naar de zusjes in de hoop dat ze andere keuzes maken. Het romantische Arnelle spreekt je fantasie aan en laat je meevoeren naar de droomwereld van Elv, Claire en Meg. Het volgende moment kom je terecht in de harde realiteit. Dit maakt De drie zusjes een ware rollercoaster aan emoties. Het boek is zo geschreven dat iedereen zich kan identificeren met één van de hoofdpersonen. Die herkenbaarheid zorgt ervoor dat de lezer zich geraakt voelt en met een brok in de keel en zelfs tranen in de ogen bijna gedwongen wordt verder te lezen.

Over de schrijfster
Alice Hoffman (1952) woont afwisselend in Boston en New York. Ze heeft al twintig boeken geschreven, die veelal buitengewoon lovende recensies krijgen en op de internationale bestsellerlijsten belanden. Van haar boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht en enkele van haar romans zijn verfilmd, waaronder Practical Magic met Sandra Bullock en Nicole Kidman. De boeken van Hoffman verschijnen in: Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Italië, Nederland, Noorwegen, Japan, Turkije, Frankrijk, Rusland, Israel, Polen, Roemenië, Brazilië, Portugal, Korea, IJsland, Zweden, Hongarije en China.

Lees ook het interview >hier< met Alice Hoffman!

Hoffmans succesvolle roman De ijskoningin is in mei 2011 bij Orlando uitgevers verschenen.
Alice Hoffman heeft tevens een prachtige site: http://www.alicehoffman.com/

  1. Nog geen reacties.
  1. 16 april 2014 om 1:45 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: