Home > Boek Recensies, Recensies > Beschadigd – Margot Nijhuis

Beschadigd – Margot Nijhuis


Hollands oudste stad Dordrecht wordt opgeschrikt door een serie bizarre gevallen van mishandeling. Het eerste slachtoffer wordt naakt, gedrogeerd en vastgebonden op een hotelbed gevonden. Saillant detail: het scrotum van het slachtoffer is afgebonden met een elastiek. In het ziekenhuis kunnen de artsen zijn testikels niet meer redden. De verpleegkundige Janet en haar vriendinnen Digna en Marianne lijken een duivels pact te hebben gesloten.


Alles lijkt er op dat zij zogenaamde overtuigingsdaders blijken te zijn. Ze raken betrokken bij de jacht op pedoseksuelen. Al snel volgen er meer slachtoffers. De afdeling zeden(delicten?) wordt op deze onorthodoxe zaak gezet, onder leiding van rechercheur Scarpelli en zijn langbenige bloedmooie assistente Charlie. Als iemand iets lekt naar de pers worden zij door hun zure leidinggevende flink onder druk gezet. Alle slachtoffers van de elastiekfreak blijken in het verleden verdachten te zijn geweest van kindermisbruik. Omdat alle slachtoffers op de een of andere manier gedrogeerd zijn door hun, waarschijnlijk, vrouwelijke belager, gaat het vermoeden uit naar een dader in de medische sfeer.
Dan neemt het meeslepende verhaal een verrassende wending; gaan Janet en haar vriendinnen vrijuit, of is er een andere macht in het spel?

Janet is een jonge verpleegkundige in het ziekenhuis van Dordrecht. Wanneer Janet na haar dienst bij haar zus komt, vertelt deze over Johan W. die vannacht in het ziekenhuis terecht is gekomen. W. is in het verleden beschuldigd van de seksuele mishandeling van het zoontje van Lisa. Hij is slachtoffer geworden van een misdrijf. Janet gaat op onderzoek uit, ze wil graag te weten komen wat er is gebeurd. Zodra ze thuiskomt, belt ze haar collega en vriendin Digma die vast meer details kan achterhalen. Niet lang daarna gebeurt er in het ziekenhuis eenzelfde misdrijf. Dit keer is het slachtoffer de heer Verhagen die eerder al een keer in elkaar geslagen is, toen hij betrapt werd op ontucht met kinderen.

Intussen maakt een andere vriendin van Janet, Marianne, zich zorgen om een van haar leerlingen. Wouter vertoont deviant gedrag en wil na de schooldag niet met zijn stiefvader mee naar huis. Marianne besluit met Janet te overleggen wat ze moet doen. Ook ditmaal vraagt Janet aan Digma advies die wat ouder en misschien meer ervaring heeft met dit soort situaties. De drie dames bedenken een plan. Gaan zij het recht in eigen hand nemen?
Voor rechercheur Scarpelli, die op de zogenaamde elastiekzaken is gezet, loopt elk spoor dood. De twee mannelijke slachtoffers willen niets loslaten en wanneer er een derde slachtoffer valt, wordt de zaak alleen maar onduidelijker. Zelfs met versterking van zijn collega Charlotte lijkt alles onopgelost te blijven. Waar zit de link in deze drie zaken? En wie is deze moderne Robin Hood die voor de Nederlandse samenleving een held is?
Met het nodige geluk komen de agenten op een spoor. Maar of alle puzzelstukjes daarmee op hun plaats gaan vallen is dan nog maar de vraag.

Beschadigd is een eigentijds verhaal. Als lezer krijg je al snel een aantal vragen voorgeschoteld die maken dat je het boek blijft lezen. Je probeert de aanwijzingen te linken en zelf de dader te achterhalen. De schrijfstijl van Margot Nijhuis is vlot en makkelijk te lezen. Een enkel woordje spreektaal hoeft niet meteen hinderlijk te zijn voor de lezer maar de kleine fouten in het verhalen kunnen afleiden. Daar staat tegenover dat situaties en locaties goed zijn beschreven waardoor jij je makkelijk kunt inleven. Kort samengevat is Beschadigd een goed verhaal met mooie personages en een heel verrassende wending.

Titel: Beschadigd
Auteur: Margot Nijhuis
Omvang: ca. 177 pag.
Uitvoering: paperback

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: