Home > Boek Recensies, Recensies > Donderdagskind – Alison Pick

Donderdagskind – Alison Pick

 ‘Ik zou willen dat dit een blij verhaal was. Een verhaal dat je eerst aan het twijfelen brengt, dat je doet wanhopen en dan, op het laatste moment, je hoop en vertrouwen in de essentiële goedheid van de mens en de wereld toch herstelt.’ Zo begint de mysterieuze hedendaagse verteller het verhaal dat ons meeneemt in de wereld van een Joodse familie tijdens de op handen zijnde bezetting van Tsjechoslowakije door de nazi’s in 1939.

Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Marta. Ze weten Pepik op een kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouders of Marta nooit meer zien.
Donderdagskind is een aangrijpend verhaal over liefde, hoop en verraad.

Een hoogleraar Holocauststudies, met Kindertransporten als specialisme, vertelt het verhaal van de familie Bauer – een welgestelde Joodse familie woonachtig in het bijna slaperige Boheemse stadje in Sudetenland. Door de komst van de Duitse troepen wordt het leven van het gezin steeds benauwender en vertrekken ze naar Praag. Pavel en Anneliese nemen gouvernante Martha met hen mee. Martha is het kindermeisje van de familie en zorgt voor de kleine Pepik. In Praag blijkt het ook niet veilig te zijn voor het gezin en weer proberen zij te vluchten. Helaas worden zij van de laatste trein gehaald die uit Praag vertrekt en ze besluiten hun zoon Pepik op een kindertransport te zetten zodat hij wel uit het onveilige Praag weg komt. Is deze laatste strohalm nog op tijd voor Pepik en hoe loopt het af met de familie Bauer?

Donderdagskind is een aangrijpend verhaal dat je direct meetrekt, terug naar het verleden. De schrijver weet met ‘Donderdagskind’ de lezer te raken en mee te voeren in de oorlog. De sfeer die in het gezin en de stad heerst weet Alison Pick goed uiteen te zetten door het gebruik van omschrijvende beelden en verschillende metaforen. Soms sarcastisch waardoor de gruwel ervan nog harder binnen kan komen bij de lezer. De personages in het boek zijn zo menselijk dat het geen moeite kost je in te leven. Tijdens het verhaal leer je ze kennen en je krijgt bijna een band met hen. ‘Donderdagskind’ is hierdoor lastig weg te leggen, met ingehouden adem wil je weten hoe het afloopt. Een boek over liefde, verraad en menselijkheid in de oorlog. Een intens en hartverscheurend verhaal waarin niets is wat het lijkt, of toch wel?

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: