Home > Boek Recensies, Recensies > De Stamboom van je familie op de computer – Ronald Balhan en Rob van Drie

De Stamboom van je familie op de computer – Ronald Balhan en Rob van Drie

Wie waren mijn voorouders, wat deden ze voor de kost en hoe leefden ze? Onderzoek doen naar je eigen familiegeschiedenis is interessant. Familiegeheimen komen naar boven, vage namen uit het verleden blijken interessante mensen en kennis van je familiestamboom geeft een gevoel van verbondenheid met verloren familieleden.

De stamboom van je familie op de computer biedt een basishandleiding voor stamboom onderzoek in Nederland en Vlaanderen. Het wijst de weg in de vele informatiebronnen op dit gebied en vertelt hoe je de gevonden gegevens kunt verwerken en presenteren met het op cd-rom bijgevoegde computerprogramma Aldfaer.
Maak kennis met belangrijke bronnen als de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, doop-, trouw- en begraafregisters, notariële en rechterlijke archieven, belastingregistratie en bronnen met de gegevens over vestiging en vertrek. In het programma Aldfaer neem je de gevonden gegevens op in je eigen familiestamboom. Nadat alle gegevens in Aldfaer zijn verwerkt is jouw familiestamboom klaar om geprint te worden of op internet te worden gezet.

Stap voor stap neemt het boek je mee in het creëren van je stamboom. Niet meteen de gemeentelijke archieven in maar in een chronologische volgorde. Je begint thuis met informatie verzamelen, bij familie. Daarna maak je kennis met de primaire bronnen zoals burgerlijke stand en de verschillende registers. Je krijgt antwoord op de vragen: Welke registers zijn er en waar vind ik die? Waar vind je onderzoeksresultaten van anderen om vervolgens secundaire bronnen te kunnen raadplegen? Hoe kun je op een goede manier informatie uitwisselen via nieuwsgroepen op het internet? Zo word je begeleid in de verschillende stappen van dit type onderzoek. Bij elke stap staat beschreven hoe je dit toe kunt voegen in het meegeleverde computerprogramma Aldfaer. Als je alle gegevens hebt verwerkt in Aldfaer, kun je de stamboom in papieren vorm of op internet publiceren. Achterin het boek vind je suggesties voor te gebruiken literatuur en adressenlijst van archieven en instellingen.

Wanneer je geïnteresseerd bent in stamboomonderzoek is ‘De stamboom van je familie op de computer’ een leidraad hoe je het onderzoek aan kunt pakken. Het boek biedt uitgebreide uitleg over alles wat er bij een stamboomonderzoek komt kijken. Het boek is overzichtelijk wat de indeling betreft en geeft na elke stap aan hoe je de informatie kunt verwerken in het computerprogramma. Met de voorbeeldschermen in het boek leer je hoe je met de verschillende facetten van het programma om moet gaan. Verder heeft het boek een ruime hoeveelheid aan illustraties in de vorm van zwart-witfoto’s zodat je een beeld hebt waarnaar je opzoek bent. Dat het speuren naar waar je vandaan komt niet even zoeken op google is, is duidelijk. Het kost tijd om alle gegevens te verzamelen maar dan heb je wel een resultaat waar je trots op kunt zijn. Een echt doe-boek voor de liefhebber!

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: