Home > Boek Recensies, Recensies > Meneer Chartwell – Rebecca Hunt

Meneer Chartwell – Rebecca Hunt

Juli 1964. Winston Churchill wordt wakker. Er is iemand in zijn kamer aanwezig, iemand die hij al een tijd niet heeft gezien. Een donkere gedaante die met een indringende blik naar hem kijkt. Het is meneer Chartwell. In haar rijtjeswoning staat Esther Hammerhans, een kwetsbare weduwe, op om de deur te openen voor haar nieuwe huurder. Door het glas ziet ze een enorm silhouet. Het is meneer Chartwell. Meneer Chartwell is een grote, zwarte hond. Kunnen Esther en Winston Churchill, wier levens langzaam met elkaar verstrengeld raken, weerstand bieden aan zijn vreemde, verleidelijke charmes en sterke greep? Kunnen ze zelfs maar uitleggen aan iemand wie of wat hij is? Of waarom hij op bezoek komt? Met haar creatie van een sprekende hond, wiens motieven veel zwarter zijn dan ze lijken, schrijft Rebecca Hunt een roman die op fabelachtige wijze de obsessieve, benauwende aard van een depressie verkent. ‘Meneer Chartwell’ is het geestige en tegelijkertijd opmerkelijk ontroerende, originele debuut van een veelbelovende schrijfster met een rijke verbeeldingskracht.

Winston Churchil maakt zich klaar voor zijn politieke afscheid na een lange en roemrijke carrière. Zijn gehele leven heeft hij met periodes een metgezel, Meneer Chartwell,die ook wel Zwarte Pat genoemd wordt. Het verbond dat Churchill en Zwarte Pat met elkaar hebben is onomkeerbaar. De bezoeken van Zwarte Pat zijn het gevolg van zijn genen, een familiare belasting die niet te vermijden is. Ook aan de vooravond van zijn afscheid in de politiek staat Zwarte Pat aan zijn zijde, zoals hij er altijd is in moeilijke periodes in Churchill zijn leven. Ondanks dat heeft Churchill de strijd met deze ‘zwarte hond’ nog nooit opgegeven en is geenszins van plan dit te doen.
Onderwijl probeert Esther haar leven anders in te richten door een huurder te vinden voor een kamer die zij over heeft. Het is de oude werkkamer van Michael, haar overleden man. Het is bijna twee jaar geleden dat Michael zich van het leven beroofd heeft. Esther is werkzaam in een bibliotheek en leidt sindsdien een stil en teruggetrokken leven. Meneer Chartwell, Zwarte Pat, ziet zijn kans schoon nu Esther in deze moeilijke periode zit. Hij wil haar bezitten zoals hij Winston Churchill nu bezit. Vijf dagen voor de sterfdag van Michael belt hij bij haar aan als nieuwe huurder. Maar is hij eigenlijk wel zo nieuw in haar huis? Esther haar vrienden proberen er voor haar te zij nu de sterfdag van Michael zo dichtbij komt. Maar is dat kleine lichtpuntje op het vaste land genoeg om niet te vallen voor de verleidelijke charmes van de vreselijke maar toch erg aandoenlijke ‘zwarte hond’?

Op een manier die jou als lezer verrast maak je kennis met de geestesziekte depressie. De keuze om deze ziekte neer te zetten als een personage, Zwarte Pat alias Meneer Chartwell, zorgt voor een begrijpelijk verhaal. Zwarte Pat heeft alle typische kenmerken van een hond maar ze veranderen in iets wat veel donkerder is dan dat.. Trouw wordt isolerend, het baasje wordt afgeschermd van vrienden en geliefden. Een trouwe maar gevaarlijke kameraad, die toegewijd is op een jaloerse, agressieve manier.
Ondanks het zware thema van dit boek wordt het verhaal op een luchtige, lichtzinnige manier vol humor beschreven. Het is origineel in zijn omschrijving maar vooral grappig en ontroerend. Een boek dat je als lezer moeilijk weg kunt leggen als je eenmaal begonnen bent. Tevens is Meneer Chartwell een boek waarbij je met een brok in de keel kunt zitten lezen om vervolgens hardop te lachen.

Rebecca Hunt (1979) is afgestudeerd aan de St Martins kunstacademie in Londen. Ze schreef korte verhalen die in diverse literaire tijdschriften zijn gepubliceerd. Haar debuutroman ‘Meneer Chartwell’ verschijnt in vele landen in vertaling en werd genomineerd voor de prestigieuze Guardian First Fiction Award en de Galaxy National Book Award.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: