Home > CD reviews, Recensies > The King of Limbs – Radiohead

The King of Limbs – Radiohead

The King of Limbs – Radiohead

We wisten van Radiohead weldegelijk dat het vijftal alweer een flinke tijd bezig was met nieuwe muziek. De vraag was niet of, maar wannéér er iets nieuws zou komen. En op welke manier, na de bliksemrelease van voorganger In Rainbows in oktober 2007. OP Valentijnsdag kregen de fans het bericht, 14 februari de plotselinge áánkondiging van het langverwachte nieuwe Radiohead-album  The King Of Limbs.


Radiohead bracht haar eerste single, Creep, uit in 1992, en het debuutalbum Pablo Honey in 1993. Hoewel aanvankelijk weinig succesvol, werd Creep een jaar later wereldwijd een grote hit. Radioheads populariteit nam toe in het Verenigd Koninkrijk na de verschijning van het volgende album, The Bends (1995). De kenmerkende gitaarklanken van de band en Yorkes falsettozang werden door recensenten en fans warm ontvangen. De verschijning van OK Computer in 1997 bracht Radiohead wereldwijde bekendheid. Het album wordt vaak gezien als een hoogtepunt en een typering van de jaren 90.

De verschijning van Kid A (2000) en Amnesiac (2001) leidde tot een nieuw hoogtepunt van Radioheads populariteit, hoewel de meningen van de recensenten over de albums verdeeld waren. Deze periode werd gekenmerkt door een verandering in stijl van Radiohead, met invloeden van elektronische muziek, Krautrock en jazz. Hail to the Thief (2003), Radioheads zesde album, mixte alle stijlen die de band ooit gebruikt had. Radiohead verliet haar platenmaatschappij, EMI, en bracht haar zevende album uit, In Rainbows (2007). Dit werd gedaan via haar eigen website als download waarvan de klanten zelf de prijs mochten bepalen

Acht nieuwe nummers, totale duur 38 minuten, geheel volgens een soort aloude LP-formule: The King of Limbs is met goede wil duidelijk op te delen in een flink van elkaar verschillende A- en B-kant, met ieder vier nummers.

The King of Limbs begint prachtig met Bloom. Het pianoloopje, de tegendraadse drums, de invallende trompetten en violen… Wat een manier om te starten met een album! Nu al is het duidelijk dat Radiohead een andere richting uitgaan dan ze op In Rainbows hebben gedaan. Dit maal hebben ze gekozen voor hypnotiserend Amnesiac achtige muziek beïnvloed door de dubstep scene. Niet echt een genre waar ik al veel in aanraking mee gekomen ben, maar ik vind dat Radiohead er zeer goed mee weg komt. Morning Mr Magpie is niet het beste nummer van TKOL, maar zwak vind ik het niet. Little By Little lijkt op momenten op I Might Be Wrong. In tegenstelling tot velen hier kan ik Feral wel appreciëren. Het heeft wat weg van Pulk-Pull Revolving Doors maar hier is het experiment beter gelukt. Feral heeft wel nood aan een goede koptelefoon of oorjes want anders zijn de zeer lage bassen bijna niet te horen. De tweede helft van het album is waarschijnlijk zelfs sterker dan het eerste. Lotus Flower is het enige nummer op het album dat catchy genoemd kan worden. Het is al een lange tijd geleden dat ik een betere single gehoord heb. Codex en Give up the Ghost zijn wat rustiger en toegankelijker dan voorgaande nummers. Beiden vind ik zeer sterk. Aan de ene kant wil ik dat Seperator de afsluiter is van The King of Limbs deel 1, maar aan de andere kant liever niet. Dit album heeft geen nood aan een tweede deel. Het zou het album waarschijnlijk alleen maar zwakker maken.

Tracklist:

1.       Bloom

2.       Morning Mr Magpie

3.       Little by Little

4.       Feral

5.       Lotus Flower

6.       Codex

7.       Give Up the Ghost

8.       Separator

The King of Limbs ligt vanaf 9 mei als cd in de winkels, maar is intussen voor zeven euro te downloaden via de Radiohead-website.

Alvast proeven kan op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NV4xhsYvU2g

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: