Home > Boek Recensies, Recensies > Daniel Zwijgt – Marti Leimbach

Daniel Zwijgt – Marti Leimbach

Als haar jongste kind, Daniel, autistisch blijkt te zijn doet Melanie Marsh alles om hem te helpen. Ze wil hem leren reageren, praten, spelen; ze laat hem door talloze specialisten onderzoeken en begeleiden, zonder resultaat. Als ze de wanhoop nabij is, ook omdat haar man bij haar weggaat, komt de speltherapeut Andy O’Connor in haar leven. Zijn aanpak en levensinstelling zijn voor Melanie en Daniel van onschatbare waarde.

Melanie, een moeder die haar leven zou geven voor haar kinderen gaat op zoek naar hetgeen haar onrustig maakt. Terwijl zelfs haar zielenknijper, psychiater Jacob, zoekt in haar overbezorgd moedergevoel. Weet Melanie het zeker; er is iets mis met haar zoon, Daniel. Hij praat nog niet ondanks dat hij drie jaar oud is. En spelen met speelgoed op de manier waarvoor ze bedoeld zijn doet hij niet. Daniel staart naar zijn trein, die hij geen moment los laat. Speelt niet met zijn zus, Emily, en heeft enorme driftbuien. Driftbuien die namen krijgen als orkanen. Zelfs haar echtgenoot Stephen noemt het peuterpuberteit, terwijl hij afleiding zoekt in zijn werk. Uiteindelijk wordt Melanie echt gehoord en wordt door een specialist vast gesteld dat Daniel autistisch is. Ondanks dat dit een enorme klap is in het gezin, blijft Melanie geloven in haar zoon. Een aangrijpend verhaal, gedreven door een bijna obsessieve liefde voor haar kinderen zoekt ze naar een manier waarop Daniel dingen kan leren. Het drijft een wig tussen haar en haar echtgenoot Stephen, tussen haar en vele zogenaamde deskundigen. De constante schuldvraag naar zichzelf en het zoeken naar een verklaring tijdens de dingen van alledag. En dan krijgt ze hem eindelijk te pakken Andy O’Conner, een veel besproken speltherapeut.

Daniel zwijgt is een aangrijpende en krachtige roman over een vrouw die vecht voor het geluk van haar kind – en uiteindelijk voor dat van haarzelf.

‘Ik heb Daniel zwijgt met bewondering gelezen. Ik was gegrepen en gefascineerd. Haar portret van een moeder die voor ongelooflijke moeilijkheden komt te staan is zo levensecht en pakkend.’ Staat op de achterkant van het boek geschreven door Anita Shreve. Op een krachtige en humoristische wijze wordt je meegenomen in de figuurlijke reis die Melanie met haar zoon onderneemt. De angst en bezorgdheid gecombineerd met de liefde die herkenbaar zal zijn in de ogen van iedere moeder, van iedere ouder. Het enthousiasme van de hoofdpersoon Melanie, zorgt ervoor dat je weten wilt wat Daniel nu weer zal doen of juist niet. Geraakt door de alledaagse dingen die kleine wonderen mogen heten. Dit boek is herkenbaar voor iedere ouder die te kampen heeft met een kind dat ‘anders’ is en tegen een muur van onbegrip stuit. Ze geeft een stuk bewustwording hoe oneindig de liefde is van een moeder voor haar kind, terwijl zij ondertussen gebukt gaat onder schuldgevoel en haar eigen twijfels. Het boek boeit tot aan de laatste pagina; kiest ze eindelijk voor zichzelf of gaat ze op de oude voet door?

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: