Home > Allerlei > Corsokoorts! Een passie die een dorp in Brabant met elkaar verbind.

Corsokoorts! Een passie die een dorp in Brabant met elkaar verbind.

Booming City 2008

Booming City winnaar 2008

Een Passie die een dorp in Brabant hecht met elkaar verbind, wij noemen het Corsokoorts!

Er is één magische zin die kippenvel bezorgt bij alle Zundertenaren, bij alle 20 de buurtschappen, bij klein en groot, dik en dun, oud en jong. De zin waar het omgaat op de eerste zondag van september, die zorgt voor een explosie van emotie op de markt. Eén zin die voor anderen weinig tot geen betekenis heeft. Het is de zin van het leven in Zundert. “Jullie mogen STOPPEN!”.

Ik neem jullie mee in het geheim van Zundert. Het is november, het wordt kouder en op het corso front lijkt alles wat stil te liggen. De knollen zijn uit de grond, gesorteerd en opgeslagen. De bouwplaatsen lang weer opgeruimd. Er is weinig dat nog herinnerd aan die zondag. Elk buurtschap zorgt voor zijn activiteiten, de sint die langskomt, een middagje bingo, zwemmen, darten. Van alles wordt er gedaan om kleine bijdrages voor komend corso binnen te halen. Het Corso heeft zijn winterslaap, een periode van overdenken en dromen. Een mooie tijd om jullie een kleine introductie te geven in de wereld die bloemencorso heet.

Wat is een bloemencorso?

Wikipedia zegt; “Een bloemencorso is een optocht van praalwagens die versierd of bedekt zijn met bloemen. Elke bloemencorso heeft zijn eigen karakter, charme en onderwerp.

Corso is een typisch Nederlands verschijnsel, hoewel ook elders corso’s te vinden zijn. In België zijn er een aantal (Loenhout, Blankenberge) en in Frankrijk en Duitsland. Een bekend corso is de Rose Parade in Pasadena, Californië in de Verenigde Staten, dat steeds op 1 januari plaatsvindt.

Het grootste Nederlandse corso is dat van Zundert, dat plaatsvindt op de eerste zondag in september. Daarnaast behoren de corso’s van Sint Jansklooster, Lichtenvoorde, Valkenswaard en Vollenhove tot de grotere van Nederland. Dit zijn alle dahliacorso’s en vinden plaats in de periode augustus/september, omdat de dahlia dan zijn beste periode doormaakt.

Het corso van Aalsmeer, dat grote bekendheid genoot omdat het jaarlijks op tv werd uitgezonden, is in 2007 gestopt.

Bloemencorso is vooral een sociaal fenomeen. Dat geldt vooral voor de corso’s zonder band met de commerciële bollenteelt, hoewel ook daar het sociale aspect en de inzet van vrijwilligers een belangrijke rol spelen.

De groepen of buurtschappen die een corsowagen bouwen, vormen een bijzonder hechte club met een heel scala aan activiteiten. De hoofdactiviteit is uiteraard het samen bouwen van de corsowagen, en vaak ook het onderhoud van het bloemenveld. Het bouwen van een corsowagen, het onderhoud van het bloemenveld en alle organisatie daaromheen is een gigantische klus die elk jaar opnieuw vele honderden uren werk kost. Deze klus wordt geklaard door louter vrijwilligers. Het plezier van samen een grote klus klaren en aan het eind van de rit iets moois op de weg zetten, is de voornaamste drijfveer.”

Maar bloemcorso is meer dan bovenstaande, corso is van het volk, het is gemeenschap en het is strijd. De ware identiteit van het corso, speelt zich niet alleen af op de eerste zondag van september als de stoet door de straten van Zundert trekt, maar overal in het dorp en heel het jaar door. Aan de keukentafel en in het café, in je dromen en gewoon op straat. Maar hoe het nu werkelijk in elkaar zit? Ik nodig je uit om mee te kijken in een heel jaar bloemencorso Zundert. Het dagboek van een corsobouwer! Tot volgende keer.

Advertentie
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: