Home > Allerlei > Corsokoorts! deel 3

Corsokoorts! deel 3

Er is één magische zin die kippenvel bezorgt bij alle Zundertenaren, bij alle 20 de buurtschappen, bij klein en groot, dik en dun, oud en jong. De zin waar het omgaat op de eerste zondag van september, die zorgt voor een explosie van emotie op de markt. Eén zin die voor anderen weinig tot geen betekenis heeft. Het is de zin van het leven in Zundert. “Jullie mogen STOPPEN!”.

Ik neem jullie mee in het geheim van Zundert. Deel 3;

Het is alweer half Januari. Wie denkt dat Corso nu wel op een rustig pitje staat heeft het mis..
Het Vaandelfeest, altijd gehouden op de 2de zaterdag van januari hebben we weer net achter de rug. Traditiegetrouw wordt er van het winnende ontwerp een erevaandel gemaakt. Uren, avonden, dagenlang sluiten een aantal buurtgenoten zich op om met naald, draad en schaar om een schitterend vaandel te maken. Het is de afsluiting van het Corso jaar waarin de winnaar nog eenmaal geëerd wordt. Het winnende buurtschap geeft zijn feestje wat begint in een optocht, met eerder gewonnen vaandels, richting het cultureel centrum. Waar zij worden onthaald door de andere buurtschappen, door de rest van Corso minded Zundert.
Eenmaal binnen wordt het nieuwe vaandel onthuld en kan het feest losbarsten. Een afsluiting van een jaar Corso maar ook het begin van het nieuwe.

De eerste ontwerp verkiezingen worden gehouden in de verschillende buurtschappen in januari en februari. Vaak in combinatie met de jaarvergadering. Het is weer vertrouwd bij elkaar, de familie weer samen. Maar vooral heerst er spanning, wat gaan we komend jaar bouwen. De ontwerpers presenteren hun werken vol overgave aan de bouwers. Zijn bloed zweet en tranen in de maquette, zijn visie. De ene buurtschap laat de keuze aan het bestuur, de andere zal met de gehele buurt gaan stemmen.
Bij de keuze van het ontwerp komt nogal wat kijken. Het is niet zomaar de mooiste maquette die mag gaan rijden. Is de wagen wel te bouwen, hoe ziet hij er op straat uit, en helaas ook is het te betalen? Soms zijn er meerdere ontwerpen die gepresenteerd worden op zo’n avond. Het is de spannendste verkiezing van het jaar het lot van de ontwerpers ligt nu in handen van het bestuur of van zijn buurtgenoten. Is er waardering voor zijn maandenlange werk of kan het ontwerp direct de container in.
Wanneer alle dingen zijn afgewogen en er een keuze is gemaakt wordt de hele sociale media gebruikt om andere buurtgenoten op de hoogt te brengen van dit feit. Vroeger gebeurde alles in het geheim, bleef alle informatie binnen de tentzeilen van de buurtschap. Het was onzichtbaar tot aan het Corso maar nu vliegen de foto’s door de lucht over telefoons, het corsoforum wordt op de hoogte gebracht. We kunnen beginnen met dromen en speculeren, wat gaat het worden. Ook wordt er niet geschroomd al te schatten of de wagen top 5 zou kunnen rijden, zeker als er al meerdere ontwerpen naar buiten zijn gekomen.

We kunnen beginnen aan een nieuw corso!

Advertentie
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: